Skip to main content

امروزه با توجه به گسترده‌تر شدن و پیچیده‌تر شدن حوزه منابع انسانی، کارشناسان آن به مرجعی مناسب برای بررسی‌ها و ارزیابی‌های دوره‌ای نیاز خواهند داشت تا بتوانند بر اساس استانداردها و رویکردهای موثر مشکلات سازمانی را حل کنند. موسسه HRCI با بررسی تجربیات و دانش در حوزه منابع انسانی، بدنه دانش استانداردی به نام اچ آر باک (HRBoK) را برای متخصصان منابع انسانی، سازمان‌ها و داوطلبان آزمون‌های منابع انسانی تدوین کرده است تا آن‌ها بتوانند با استناد به این بدنه دانش در حوزه منابع انسانی فعالیت کنند. اما HRBoK چیست و چه کاربردی در منابع انسانی دارد؟

اچ آر باک یا HRBok چیست؟

اچ آر باک (HRBoK) به معنای بدنه دانش منابع انسانی (Human Resource Body of Knowledge) است. این رویکرد، مرجعی برای متخصصان منابع انسانی و راهنمای مطالعاتی برای داوطلبان آزمون‌های aPHR، PHR، SPHR، GPHR، PHRi و SPHRi است که بر اساس مدل شایستگی SHRM توسط موسسه HRCI تدوین شده است.
این رویکرد به کارشناسان کمک خواهد کرد تا بتوانند در تمامی سطوح سازمان از تصمیم‌گیری‌های کلان تا برنامه‌های توسعه و آموزش نیروی انسانی مشارکت موثر داشته باشند. افرادی که به مبحث اچ آر باک تسلط پیدا می‌کنند، می‌توانند با دیدی نقادانه سازمان را بررسی کنند و با کمک رویکردهای عملی و تمرین‌های اچ آر باک و دانش آن به ارائه راه‌حل‌های مفید برای حل مسائل منابع انسانی، استراتژی، فرهنگ و آموزش پردازند.

همچنین با توجه به اینکه مسائل منابع انسانی در سازمان‌ها از حیاتی‌ترین و حساس‌ترین موضوعات مورد بحث است و روز به روز پیچیده‌تر و گسترده‌تر می‌شود، بدنه دانش منابع انسانی یا دانستن اینکه HRBoK چیست به متخصصان این حوزه کمک خواهد کرد تا با شناخت کافی به تمامی مسائل سازمانی نگاه کنند حتی آن‌هایی که به ظاهر بی‌اهمیت و کم ارزش است.

اچ آر باک چگونه ایجاد شده است؟

برای اینکه بهتر بدانید که HRBoK چیست شاید بد نباشد تا نگاهی به شیوه ایجاد آن داشته باشیم. بدنه دانش یا ‌BoK ابزاری استاندارد در بسیاری از حوزه‌ها است که به عنوان یک سند تمامی مفاهیم، دانش‌ها، وظایف و رویکردهایی که توسط یک حرفه (یا حوزه) باید در نظر گرفته شود را شامل می‌شود. بدنه دانش منابع انسانی یا HRBoK هم، چنین سند مدونی است که به عنوان یک مرجع کامل و تخصصی در حوزه منابع انسانی شناخته می‌شود. این اچ آر باک از تجزیه‌ و تحلیل فرآیندها و تجربیات متنوع در حوزه منابع انسانی بر اساس مدل شایستگی SHRM توسط موسسه بین المللی گواهینامه‌های منابع انسانی (HRCI) ایجاد شده است.

این سند موضوعات مختلفی را در منابع انسانی از مهارت‌های ضروری تا رویکردها و دانش را شامل می‌شود و یک بدنه دانش استاندارد را در این حوزه ایجاد کرده است.

این اچ آر باک از تجزیه‌ و تحلیل فرآیندها و تجربیات متنوع در حوزه منابع انسانی بر اساس مدل شایستگی SHRM توسط موسسه بین المللی گواهینامه‌های منابع انسانی (HRCI) ایجاد شده است.

موسسه بین المللی گواهینامه‌های منابع انسانی (HRCI) چیست؟

موسسه بین‌المللی گواهینامه‌های منابع انسانی یا HRCI سازمانی تخصصی در حوزه منابع انسانی است که سرفصل‌ها و تخصص‌های مورد نیاز این حوزه را برای سازمان‌ها تهیه می‌کند. با توجه به تغییرات گسترده و پیچیدگی این حوزه، سازمان HRCI با بررسی نیازهای سازمان‌ها و چالش‌های موجود برای سازمان‌ها و واحدهای منابع انسانی راهکار ارائه می‌دهد.

همچنین این سازمان آزمون‌های بین‌المللی تخصصی در حوزه منابع انسانی مثل aPHR، PHR، SPHR، GPHR، PHRi و SPHRi را برگزار می‌کند و برای داوطلبان مدارک معتبری صادر می‌کند. به طور کلی این سازمان مرکز اصلی حوزه منابع انسانی در جهان است.

مدل شایستگی SHRM چگونه است؟

یکی از مدل‌های شایستگی رایج در سازمان‌ها مدل شایستگی SHRM است. این مدل که یکی از جامع‌ترین مدل‌های شایستگی است، ۹ شایستگی لازم را برای مدیر منابع انسانی معرفی می‌کند. این شایستگی‌ها بر اساس دانش، مهارت، توانایی‌ها، ویژگی‌های شخصی و تجربیات برای ایفای موفقیت‌آمیز نقش در فرد شکل می‌گیرد.

مدل شایستگی SHRM

۱. ارتباطات

ارتباطات به معنای توانایی برقراری ارتباط موثر (شفاهی و کتبی) با افراد مختلف در سازمان مثل ذی‌نفعان است. این ارتباط موثر شامل فعالانه گوش دادن، ارائه بازخورد، متقاعدسازی و دریافت فرصت‌های لازم برای بحث‌ و گفت‌وگو است.

۲. مدیریت روابط

مدیریت روابط برای ارتباطات درون‌سازمانی و برون‌سازمانی استفاده می‌شود به نحوی که تمامی افراد از ارتباط با سازمان سود ببرند. این مدیریت روابط شامل شبکه‌سازی،‌ تیم‌سازی، پشتیبانی مشتریان و احترام متقابل  است.

۳. عملکرد اخلاقی

عملکرد اخلاقی کمک می‌کند تا فرد بتواند ارزش‌های اصلی یک سازمان مثل صداقت در برابر عملکردهای سازمانی داشته باشد. این شایستگی باعث می‌شود تا فرد بتواند فشارهای مدیریتی و سیاسی سازمان را مدیریت کند و کاملا حرفه‌ای، گرایش‌ها و سوگیری‌های سازمانی را مشاهده و با شجاعت عملکردهای غیراخلاقی را گزارش دهد و اعتمادی ایجاد کند تا سایر افراد سازمان هم بدون ترس، تضادها را گزارش دهند.

۴. دانش منابع انسانی

مدیریت ریسک، مدیریت استراتژیک کسب‌وکار، توسعه مدیریت منابع انسانی و برنامه‌ریزی نیروی کار برای بهبود فرایندها و ارائه راهکارها بخشی از دانش منابع انسانی است که مدیر منابع انسانی با داشتن این شایستگی بر حوزه کاری خود تسلط کامل خواهد داشت.

۵. هوش کسب‌وکار

این شایستگی به مدیر منابع انسانی کمک می‌کند تا روابط استراتژیک بین عملکردهای منابع انسانی و عملکردهای کسب‌وکار را درک کند و با آگاهی اقتصادی، تفکر سیستمی و شناخت فعالیت‌هایی مثل لجستیک، نرخ بازگشت سرمایه و … از اطلاعات موجود برای بهبود و ارتقای تجاری سازمان استفاده کند.

۶. ارزیابی نقادانه

داشتن تفکر انتقادی کمک می‌کند تا مدیر منابع انسانی به ارزیابی نقادانه اطلاعات و داده‌ها بپردازد و با تجزیه و تحلیل و مشخص کردن معیارها و شاخص‌های لازم به تصمیم‌گیری‌های مهم کسب‌وکار کمک کند.

۷. اثربخشی فرهنگی

آگاهی از فرهنگ‌ سازمانی، احترام به قوانین و آداب و رسوم کمک می‌کند تا مدیر منابع انسانی با درک کردن تفاوت‌ها و اشتراک‌ها، یک چشم‌انداز جهانی مشترک ایجاد کرده و ارزش گذاری کند.

۸. رهبری و مذاکره

رهبری و قدرت مذاکره کمک می‌کند تا مدیر منابع انسانی بتواند افراد سازمان را در راستای هدف مشترک هدایت کند و همگی آن‌ها را برای مشارکت و تلاش تشویق کند.

۹. مشاوره و راهنمایی

مدیر منابع انسانی با کمک هنر مربیگری می‌تواند کارمندان را راهنمایی کند و برای حل مساله، مدیریت پروژه‌ها و … به آن‌ها راهکار ارائه دهد.

سرفصل‌های HRBok چیست؟

برای اینکه بدانید واقعا HRBoK چیست شاید ابتدا باد سرفصل‌های اچ آر باک را بشناسید. این سرفصل‌ها به متخصصان منابع انسانی کمک می‌کند تا برای آزمون‌های مرتبط این حوزه با دانش کافی آماده شوند و با شناخت آن‌ها در تمامی سطوح سازمانی از استراتژی‌ها و تصمیم‌گیری‌های کلان مدیریت تا آموزش و توسعه نیروی انسانی فعالیت کارآمدی داشته باشند.

۱. مدیریت کسب‌وکار و استراتژی

۲. برنامه‌ریزی اشتغال و استخدام

۳. آموزش و توسعه منابع انسانی

۴. سیستم تشویق، پاداش و تنبیه نیروی انسانی

۵. روابط کارفرما و کارگر

۶. مدیریت ریسک

چرا سند اچ آر باک برای سازمان‌ها حیاتی است؟

اچ آر باک در هر سطحی به متخصصان کمک می‌کند تا دانش و رویکردهای مدیریت منابع انسانی خود را ارزیابی کنند. این ارزیابی‌ها باعث می‌شود تا سازمان با شناخت ظرفیت‌های منابع انسانی و تمرکز روی اجرای رویکردهای موثر، محیط کاری پویاتری ایجاد کند. در نتیجه این اجرای رویکردهای موثر روی سودآوری سازمان در سطوح کلان هم اثرگذار خواهد بود.
واحدهای منابع انسانی در سازمان ها وظایف و مسئولیت‌های متنوعی بر عهده دارند که همین اتفاق می‌تواند باعث شود تا سازمان‌ها از استانداردهای منابع انسانی فاصله بگیرند. اما سازمان‌هایی که متخصصان منابع انسانی آن‌ها نسبت به بدنه دانش، آگاهی دارند، هم‌راستا با اصول و رویکردهای استاندارد در حوزه منابع انسانی پیش می‌روند.
در حقیقت اچ آر باک به سازمان‌ها نمی‌گوید که چگونه رویکردهای منابع انسانی را اجرا کنند، بلکه به آن‌ها یک تصویر کلی می‌دهد تا سازمان را راهنمایی کنند که بر اساس اصول و استانداردهای حوزه منابع انسانی پیش بروند. این راهنما ۶ سرفصل اچ آر باک را شامل می‌شود تا در تمامی سطوح سازمانی اثرگذار باشد.

چه کسانی به بدنه دانش منابع انسانی نیاز دارند؟

متخصصان، واحدها و استادان حوزه منابع انسانی به اچ آر باک نیاز خواهند داشت:

۱. متخصصان و شاغلان در حوزه منابع انسانی

متخصصان منابع انسانی با کمک آن می‌توانند دانش و درک خود را نسبت به مدیریت منابع انسانی (HRM) ارزیابی کنند.

۲. واحدهای منابع انسانی

اچ آر باک به واحدهای منابع انسانی کمک می‌کند تا نگرش و دیدگاه‌ها خود را با رویکردهای مدیریت منابع انسانی مقایسه کنند و بهترین استراتژی را برای اجرای استانداردها و رویکردها در سازمان انتخاب کنند.

۳. استادان منابع انسانی

استادان حوزه منابع انسانی در دانشگاه‌ها و سازمان‌های آموزشی در این حوزه با اتکا بر دانش اچ آر باک می‌توانند اطمینان حاصل کنند که مباحثی که در کلاس‌های خود تدریس می‌کنند، با اصول و استانداردهای جامع این حوزه یکسان باشد. همچنین اچ آر باک به استادان کمک می‌کند تا بتوانند دانشجویان خود را در مسیر حرفه‌ای شدن در منابع انسانی هدایت کنند.

۴. داوطلبان آزمون‌های حوزه منابع انسانی

داوطلبان آزمون‌های حوزه منابع انسانی و افرادی که قصد دریافت مدرک موسسه بین المللی گواهینامه‌های منابع انسانی (HRCI) را می‌توانند از اچ آر باک به عنوان یک مرجع کامل در این حوزه استفاده کنند. اچ آر باک به عنوان دانش مختصصان منابع انسانی تمام سرفصل‌های اصلی آزمون‌های این حوزه را در برمی‌گیرد.

جایگاه متخصصان اچ آر باک در سازمان‌ها چگونه است؟

اچ آر باک به دلیل تمرکز روی حیاتی‌ترین و اساسی‌ترین موضوعات موجود در سازمان‌ها مثل مدیریت عملکرد، استراتژی، فرهنگ، آموزش، توسعه و … این امکان را برای متخصصان و کارشناسان منابع انسانی ایجاد کرده است تا بتوانند در تمامی سطوح سازمان از سطوح مدیریتی تا سطوح خرد در فعالیت‌ها مشارکت داشته باشند. معمولا سازمان‌ها به این موضوعات اساسی کمتر می‌پردازند و اجازه ورود منابع انسانی را در تمامی سطوح سازمانی مثل تصمیم‌گیری‌های کلان نمی‌دهند. با دانستن اینکه HRBoK چیست و چه کاربردی دارد، متخصصان می‌توانند با شناخت کافی در تمامی سطوح سازمانی فعالیت کنند.

افرادی که بدانند HRBoK چیست و تخصص آن را پیدا می‌کنند، شایستگی لازم را برای بهبود و ارتقای سازمان از دید منابع انسانی خواهند داشت. ۶ سرفصل اچ آر باک به متخصصان کمک می‌کند تا با نگرشی متفاوت (دیدی باز و منتقدانه) برای حل مشکلات سازمان قدم بردارند و با ارائه راهکار نقش خود را در سازمان پررنگ‌تر کنند. هرچقدر این متخصصان نقشی پرنگ‌تر در سازمان‌ داشته باشند، هم سازمان ارتقا پیدا می‌کنند و هم کارشناسان می‌توانند از توانایی‌های خود استفاده کنند.

چگونه می‌توان در دوره اچ آر باک شرکت کرد؟

شرکت مشاوره مدیریت همرو دوره HRBoK را برگزار می‌کند. طول این دوره ۶۰ ساعت است که به مدت یک ماه هر پنج‌شنبه و جمعه برگزار خواهد شد. اگر می‌خواهید بدانید که HRBoK چیست و چگونه می‌توان از آن استفاده کرد، می‌توانید در دوره اچ آر باک همرو شرکت کنید. در این دوره سرفصل‌های زیر بر اساس HRBoK آموزش داده می‌شود:

  • مدل شایستگی منابع انسانی
  • طراحی ساختار سازمانی
  • برنامه‌ریزی و اجرای استراتژی
  • مدیریت عملکرد
  • فرهنگ سازمانی
  • برنامه‌ریزی نیروی انسانی
  • آموزش، یادگیری و توسعه

برای ثبت‌نام و اطلاعات بیشتر می‌توانید از اینجا اقدام کنید. زمان ثبت‌نام تا ۹ اسفند ۱۳۹۸ است.

شرکت در آزمون‌های منابع انسانی چگونه است؟

پس از گذراندن دوره HRBoK می‌توانید برای شرکت در آزمون‌های منابع انسانی از موسسه بین المللی گواهینامه‌های منابع انسانی (HRCI) اقدام کنید. این موسسه آزمون‌های متنوعی را در حوزه منابع انسانی برگزار می‌کند. برای آمادگی و شرکت در هر آزمون می‌توانید منابع آموزشی و اطلاعات مورد نیاز را از وبسایت HRCI دریافت کنید.
با شرکت در دوره‌های آموزشی این سازمان و همچنین دانستن اینکه HRBoK چیست و شرکت در دوره آن، شانس بالایی برای قبولی در آزمون‌های تخصصی منابع انسانی خواهید داشت. پس از شرکت در این آزمون‌ها از این سازمان گواهینامه بین‌المللی معتبری دریافت خواهید کرد. این آزمون‌ها در ۲۰۰ کشور دنیا برگزار می‌شود. داوطلبان ایرانی برای شرکت در این آزمون‌ها می‌توانند از طریق شعبه Japan Competitive Innovation Consultancy در کشور ترکیه، شهر غازی عینتاب اقدام کنند. در این شعبه سه آزمون aPHRi، PHRi و SPHRi برگزار می‌شود.

اگر هنوز برایتان سوال است که HRBoK چیست می‌توانید برای مشاوره و اطلاعات بیشتر درباره آن با کارشناسان همرو در ارتباط باشید.

پیش‌ثبت‌نام در کارگاه و دریافت۱۰ درصد تخفیف

با پر کردن این فرم برای شرکت در کارگاه پیش‌ثبت‌نام کرده و ۱۰ درصد تخفیف برای ثبت‌نام قطعی دریافت خواهید کرد. علاوه برای این مجموعه ابزارها نبض مدیریت نیز برای شما ارسال خواهد شد. 

Leave a Reply

Close Menu

شرکت توسعه سازمانی همرو

به این پرسش‌ها فکر کنید:
– چگونه نسل بعدی مدیران در سازمان خود را شناسایی می‌کنید و ارتقاء می‌دهید؟
– چگونه نقش رهبری را در سازمان گسترش می‌دهید؟
– چگونه مشارکت افراد را بالا می‌برید و آنها را در جهت طراحی راه‌کار همراه می‌کنید؟
– چگونه تجربه اعضای سازمان و مشتریان خود را می‌سنجید و تغییرات نوآورانه ایجاد می‌کنید؟

 

با ما در ارتباط باشید

آدرس: تهران- خ ولیعصر- بالاتر از میدان ونک- کوچه خلیل‌زاده- پلاک ۲۸

تلفن: ۸۷۶۳۴۸۵۴-۰۲۱
ایمیل: hi@hamro.org