مناظره ریاست جمهوری آمریکا در سال 2020 بین جو بایدن و دونالد ترامپ، درسهای زیادی در مورد روشهای ارتباطی موفق و ناموفق به ما آموخت. بیایید به برخی از نکات ارتباطی مهم این رویداد نگاهی بیندازیم.
۱. علاوه بر چه گفتن، چگونه گفتن هم مهم است!
یک استدلال قوی اگر خوب ارائه نشود، تاثیر ضعیفی خواهد داشت. اگر در گفتارتان متزلزل ظاهر شوید، ارتباط چشمی خوبی برقرار نکنید و به اقدامات ناشایستی مثل، پریدن وسط حرف دیگران صدا زدن تحقیرآمیز دیگران و مواردی ازایندست متوسل شوید، آنگاه پیام شما، به درستی به مخاطب منتقل نخواهد شد. چگونگی بیان کردن، بهاندازه محتوای حرفهایتان و گاهی حتی بیشتر از آن، اهمیت دارد.[crp]
۳. همزمان با طرف مقابل صحبت نکنید!
تقریباً محال است بتوانیم در لحظه، روی صدای بیش از یک نفر متمرکز شویم. وقتی دو یا چند نفر بهطور همزمان با یکدیگر صحبت میکنند، حاصل آن چیزی جز سروصدای ناخوشایند نخواهد بود. صحبت کردن همزمان طرفین با هم باعث میشوند تا یک گفتگوی مدنی به یک مشاجرهی زشت تبدیل شود. در چنین شرایطی، هیچکس برنده نخواهد شد.
۳. توی حرف طرف مقابل نپرید!
پریدن وسط سخنان فرد مقابل، جریان مناظره را مختل میکند و همانطور که دیدیم باعث ایجاد هرجومرج میشود. مهم نیست چقدر برای ورود به مکالمه عجله دارید؛ مهم آن است بدانید که باید صبر کنید تا طرف مقابل صحبتهایش را تمام کند و آنگاه در مقام پاسخگویی قرار بگیرید. بهطورکلی، جز در مواقعی که فرد مقابل، سخنانی آسیبرسان یا خطرناک بر زبان میآورد، صبر کنید تا نوبت صحبت شما برسد.
۴. تماس چشمی استراتژیک برقرار کنید!
تماس چشمی هنگام مناظره، قدرتی باورنکردنی دارد و به شما در برقراری ارتباط با مخاطبانتان، کمک زیادی میکند. تماس چشمی، روی کیفیت درک دیگران از گفتههایتان، تأثیر میگذارد و میتواند عاملی برای همراهی یا عدم همراهی مخاطبان با نقطه نظراتتان باشد. نگاه کردن به دیگران، اعتمادبهنفس و اقتدارتان را نشان میدهد. اما اگر بهجای برقراری تماس چشمی، مرتباً به پایین زل بزنید، باعث میشود در نگاه مخاطبان، فردی عصبی و فاقد اعتمادبهنفس و اقتدار کافی به نظر برسید.
۶. روی صحبتتان با مخاطبان باشد!
بهترین راه برای اینکه دیگران به حرفهایتان گوش داده و از دیدگاههایتان حمایت کنند، آن است که مستقیماً آنها را خطاب قرار دهید. وقتی یک “شمای جمعی” مخاطبتان باشد، باعث میشود که افراد خودشان را در گفتگو همراه با شما ببینند و با آنچه میگویید، ارتباط بهتری برقرار سازند. البته در هر شرایطی، از خودنمایی کردن، دوری کنید.
۶. گاهی هرچه کمتر، بهتر!
افراد احتمالاً یک جمله کوتاه اما تاثیر گذار و قدرتمند را بهتر از جملهای مفصل و طولانی به ذهن میسپارند. پس نقطه نظراتتان را مختصر، مفید و واضح بیان کنید و آنگاه صحبتهایتان را ادامه دهید. بسته به اهمیت یک جمله یا پیام میتوانید آن را یک یا دو بار تکرار کنید اما حواستان باشد که تکرار بیشتر ممکن است اثرگذاری آن را کاهش دهد.
۸. قبل از واکنش نشان دادن، مکث کنید!
قبل از آنکه در مناظره نسبت به یک کنش، واکنش نشان دهید، یک یا چند ثانیه مکث کنید و نفسی عمیق بکشید. البته اینکه حین گفتگو درباره موضوعات بحثبرانگیز، ابتدا واکنش نشان دهید و بعداً فکر کنید، یک تمایل عادی است. اما چنین کاری میتواند باعث شود پیام اصلی گفتههایتان را از یاد ببرید و نتوانید استدلالهایتان را شفاف و اثربخش ارائه دهید.
۹. احساساتتان را کنترل کنید!
در مناظره باید احساساتتان را کنترل کنید و اجازه ندهید احساسات بر شما تسلط پیدا کنند. اینکه هنگام بالا گرفتن بحث و تنشزا شدن جَو، سریعاً حالت واکنشی به خود بگیرید، کار سختی نیست اما چنین رویکردی، کمکی به حفظ خونسردیتان نمیکند. از دست دادن خونسردی و احساساتی شدن به این معناست که مخاطبان بهجای توجه به پیام حرفهای شما به واکنشهایتان توجه میکنند. بنابراین با تسلط بر احساسات، خونسردیتان را حفظ کنید تا مطمئن شوید حواس مخاطبان به همان جایی معطوف میماند که باید معطوف باشد!
۱۰. از توهین دوری کنید!
این ضربالمثل قدیمی که میگوید اگر چیز خوبی برای گفتن ندارید، اصلاً چیزی نگویید، بسیار درست است! توهین به فرد مقابل در مناظره باعث نمیشود شما خوب به نظر برسید و مطمئناً نکته ارزشمندی هم به گفتگو اضافه نمیکند. اجازه ندهید تحت تأثیر لحظههای سخت مناظره قرار بگیرید و به فرد مقابل، فقط به این دلیل که به شما توهین کرده، اهانت کنید. میتوانید آهی به نشانهی تأسف بکشید یا حتی بخندید اما واکنش شدیدتری نسبت به آنچه با آن مواجه شدهاید، نشان ندهید.
۱۱. حرف در دهان دیگری نگذارید!
برای پشتیبانی از استدلالهایی که ارائه میدهید، درباره خودتان، دیدگاههایتان و حقایق غیرقابلانکار صحبت کنید. هرگز نگویید فلانی، فلان حرف را زد و به همین دلیل است که او و همفکرانش، اشتباه میکنند! باید به فرد مقابل اجازه دهید که از طرف خودش صحبت کند. شما باید فقط روی دلیلِ درستی حرفهای خودتان، تمرکز کنید.
۱۲. از موضوع منحرف نشوید!
در مناظره به جاده خاکی نزنید و وقتی سوالی از شما میپرسند، به همان سوال پاسخ دهید. کلیگویی نکنید یا سعی نکنید به یک سوال واضح، پاسخهای عجیبوغریب دهید!
به مباحثههایی که تا به حال داشتهاید دقت کنید. شما دچار کدامیک از این عارضهها هستید؟